Ik wil graag begeleiding van jullie

Ik wil graag begeleiding van jullie

Wat houdt individuele begeleiding van Younger at heart precies in?
Goeie vraag. Dat bepaal jij zelf…. Echter ervaring leert dat wij je met vrijwel alles begeleiden. Bij Younger at heart leer je steeds meer zonder dat je dat altijd door hebt. Ieder moment zien wij namelijk als leermoment. Leven en laten leven op weg naar zelfvertrouwen en meer zelfstandigheid met of zonder begeleiding.

Ik ben van de gemeente of de zorgverzekeraar of reclassering en ik vraag me nog steeds af wat houdt individuele begeleiding van Younger at heart precies in?
Younger at heart begeleidt bij wonen, school, vinden van dagbesteding, werk, sociale contacten, persoonlijke verzorging, geestelijk en lichamelijk welzijn, financiën en administratie. We helpen onze cliënten zo zelfstandig mogelijk te laten leven in hun eigen woonomgeving. Wij helpen zonder hulp te verlenen en zorgen voor passende ondersteuning. Op deze wijze leren onze cliënten weer met vertrouwen naar de toekomst te kijken. Hierbij werken wij samen met mensen uit de omgeving van de cliënt, zoals familie en vrienden, of complementaire hulpverlening als wij dit noodzakelijk achtten.

Ik heb dit verhaal al eens eerder gehoord wat maakt de individuele begeleiding bij Younger at heart anders?
Bij Younger at heart moet je maar één ding: Je moet willen. Niet omdat een ander vindt dat jij dat moet, maar omdat je echt zelf wil. Vaak is jouw situatie of hulpvraag zo urgent dat dit eigenlijk voor jou nooit een probleem is. Yup! Je wil echt geholpen worden en terecht. Toch is het soms lastig om hulp te vragen en vraagt een ander dat voor je. Als dan blijkt dat jij dit eigenlijk onzin vindt dan begeleiden we je eerst in jezelf overtuigen dat je begeleiding nodig hebt. Wij noemen dat proeven en daarin stellen we elkaar op de proef. Ben je niet overtuigt dan nemen we afscheid. De mazzel!

Hoezo is dit anders al bij andere organisaties?
Ho Ho, we zijn nog niet klaar dus lees even door.

Ik wil graag begeleiding, en graag van Younger at heart, wat dan?
Super! Dan heb jij in ieder geval begrepen dat en hoe het werkt bij ons. Bij Younger at heart krijg je een vaste begeleider en dat is altijd degene waar je de beste klik mee hebt. (Ketchupandbond) Dit is jouw vaste aanspreekpunt. Hier doe je dan ook echt alles mee. Samen naar de Aldi of een bonuskaart fixen bij de AH, met je ouders praten, je huis opruimen, mee naar de therapie, monitoren van je medicatie, ouderavonden op school of mee naar je baas, gesprek met de bewindvoerder, vissen, rond rijden in de auto, naar de sportschool, met je vrienden of misschien wel met je partner communiceren, uit de shop blijven, gesprekken met de reclassering, muziek maken, samen klussen, je opzoeken in tijdelijke detentie, mee naar je vader of moeder in de GGZ opname, Burger King voor de impossible whopper of leren koken en daarna ook echt de afwas doen. Drogen wij af.

Dat is wel veel! Hoeveel uur begeleiden jullie mij dan per week?
Dat bepaald de gemeente waar je woont. Indien je een over een WLZ indicatie beschikt bepalen we dit samen. Wij zijn 24 uur 7 dagen in de week voor jou bereikbaar, niet beschikbaar. Bij ons zijn we zoveel mogelijk “face 2 face” busy met begeleiden. We spreken altijd een vast moment in de week af. De rest is flexibel en geeft ruimte voor crisis, noodzaak of externe afspraken.

Laten jullie mij ook wel eens met rust?
Time flies. Vraag een volwassenen eens hoe snel de vrije woensdagmiddag van school vroeger voorbij vloog. De wereld aan je voeten. De hele middag spelen en voor je het wist was het al weer etenstijd. Of doe je wel eens een Windows update? Duurt lang toch? Een bijgewerkt systeem is een gezond systeem. We begeleiden dus niet een beetje, want een beetje is niet goed genoeg

Okay?
Luister goed. Vroeger zat je misschien wel 24uurs begeleid wonen, op een internaat of wilde men je daar graag naar toe hebben. Daar stond of staat de groepsleiding de hele dag voor je klaar. Ze hebben dat nu gelukkig anders geregeld en is jouw zorg, dus jouw begeleiding, meer maatwerk, dicht bij huis in je eigen omgeving. Mooi toch! Een uurtje huisbezoek is dus wel een groot contrast met wat je eigenlijk aan begeleiding nodig hebt. Snappez vous.

Jullie zijn deze week al 16 uur met me bezig geweest en het is pas woensdag?
Dan komen we deze week gewoon wat meer en zie je ons donderdag of vrijdag ook gewoon, maar denk eraan dan staan we een andere week wat minder tot je beschikking.

Dus jullie zijn er echt als ik jullie nodig heb?
Jazeker daar mag je op rekenen; maar wij hebben gelukkig ook weekend en vakantie net zoals iedereen. Om op te laden, af te reageren en in balans te blijven, want soms ga jij ons niet in de koude kleren zitten.

Zijn jullie er dan niet voor mij in het weekend of de vakantie?
Jawel maar minder, kunnen we als het nodig is onze uren begeleiding compenseren en kun jij even oefenen of bijkomen zonder ons. (Wij gaan jou soms ook niet in de koude kleren zitten) Tenzij het noodzakelijk is dat de begeleiding doorloopt. Dan neemt een van onze collega’s het over. We zijn per slot van rekening een team.

Hebben jullie ook overhead?
Overhead is een vaag begrip in het Engels! Je bedoelt zaken die niet direct met je begeleiding te maken hebben? Zo van uurtje bij jou op huisbezoek en dan 7 uur declareren omdat er veel administratieve zaken geregeld en gerapporteerd moet worden. Nee hoor, de begeleidingsuren zijn uren met jou.

Doen jullie ook korte interventies zodat ik zo snel mogelijk weer op eigen benen kan staan?
Nee. Zo zit de wereld van jou en Younger at heart helaas niet in elkaar en kan nooit de reden zijn dat je bij ons terecht bent gekomen. 1) Je hebt een diagnose of beperking, waar je mee moet leren leven (misschien wel de rest van je leven) en heb je dus begeleiding bij nodig. 2) Heel eerlijk: Jouw verleden en/of trauma(s) verwerk je niet in 3 maanden en dan hoeft ook niet. 3) Een moeder en/of vader zijn niet in beeld en een vader- of moederfiguur zijn wel noodzakelijk bij jouw hulpvraag en ontwikkeling. 4) Contra indicaties roepen bij ons ook vragen op en passende antwoorden hebben tijd nodig 5) Je thuis of gezinssituatie is een feit. Je bent niet in staat of te jong om dit zelf te veranderen gezien je evt. familieleden of medebewoners. We werken dan op de korte termijn aan zoveel mogelijk rust en structureel momenten om uit deze situatie te stappen. Op de lange termijn begeleiden we je naar zelfstandig wonen. Uithuisplaatsingen zijn wij geen fan van, dus we kunnen wel je ouders of verzorgers inzicht en tips geven hoe dit te voorkomen. Of ze daar wat mee doen is aan je ouders of verzorgers. Één gezin jouw plan

Ik ben net 18 geworden en ik weet niet hoe ik nou echt volwassen op eigen kracht alles moet doen?
Dat snappen wij ook wel en dat duurt vaak ook even. Rond de 30e beginnen veel van ons het licht wel te zien, anderen niet en worden soms nooit volwassen.

Wat is dan precies volwassen?
Younger at heart is een goed antwoord, de rest leggen we later uit.

Hoelang begeleiden jullie mij?
Younger at heart biedt levensloop begeleiding dus zo lang als nodig of zo kort als het duurt.

Waarom zo lang?
De dagelijkse praktijk is dat we vanwege de complexe hulpvragen en het voorheen vaak zorg mijdende gedrag en wantrouwen van onze cliënten moeten investeren in een duurzame relatie. D.w.z. jij moet ervan op aan kunnen dat we niet zomaar weer uit je leven verdwijnen. Je hebt naar alle waarschijnlijkheid al wel meer hulpverleners gezien. Een echte vader en/of moeder of echte vrienden stappen ook niet zomaar uit je leven en zijn als het goed is mensen waar je ten aller tijde op terug kan vallen.

Worden we dan vrienden?
NEE!, Wij laten wel veel van onszelf zien. Vriendschap bestaat op allerlei niveaus en wij onderhouden met jou een professionele vriendschappelijke relatie. Echter zijn wij “in the end” gewoon hulpverleners met een flinke rugtas aan ervaring die ons heeft geleerd dat dit voor jou de beste weg is. Helpen zonder hulp te verlenen.

Ik wil begeleiding van Younger at heart en dan?
Dan kun je via de gemeente waar je woont een beschikking aanvragen. Het aanmelden en verkrijgen van deze beschikking verloopt via de gemeente. Per gemeente kan de aanmeldroute net iets anders verlopen. Afhankelijk van je leeftijd en de mate en intensiteit van je zorgbehoefte zal de gemeente een beschikking wel of niet toekennen. Je aanvraag wordt nader bekeken in een gesprek met een medewerker van bijvoorbeeld het CJG, een wijkteam of het WMO-loket. Als je aanvraag is goedgekeurd wordt dit bevestigd met een beschikking waarin de duur, vorm en intensiteit van de begeleiding wordt vastgesteld. Wanneer je de beschikking hebt, starten we met de begeleiding.

Bij de gemeente hebben ze het steeds over doelen wat is het doel hiervan?
De gemeente heeft een zorgplicht en moet er voor zorgen dat haar inwoners de beste zorg en begeleiding krijgen. Jij, alsmede de gemeente willen namelijk waar voor hun geld. Das heel logisch. Wij spreken dus samen met jou concrete doelen af waar we aan gaan werken en doen samen ons best om deze te halen. Deze doelen komen in jouw zorgleefplan te staan. Hierin staat heel helder geformuleerd wat haalbaar is en praten we over voorzichtig “herstel” Dat zijn dus zaken waarover we het eens zijn dat je die op een gegeven moment best zelf kan zonder begeleiding. Daarnaast maken we ook duidelijke afspraken over zaken die gezien jouw problematiek heel lastig zijn om zelf te doen en we je dus in blijven begeleiden. Dat is de reden van begeleiding. Het zorgleefplan leeft dus met jou mee en is een plan in ontwikkeling met een duidelijk begin. Samen bepalen we het einde.

Ik moet steeds praten met de gemeente kunnen jullie dat voor mij doen?
Eeeuhhh? Soms. Wij maken duidelijke afspraken met jou, maar ook met de gemeente. Zijn deze afspraken helder dan hoef jij niet iedere keer met de gemeente te praten om zo min mogelijk verwarring te voorkomen en jij je daarover geen zorgen hoeft te maken. Wij houden de gemeente of zorgverzekeraar up to date middels zo nu en dan een verslag als wij of zij dit nodig achten.

Doen jullie dit ook bij mijn bewindvoerder?
Soms, maar heel eerlijk daar zit jou bewindvoerder niet op te wachten. Die is als vanzelfsprekend blij dat het goed met je gaat. Maar veel belangrijker dat je financieel gezond blijft.

Ik heb bij de gemeente niet alles verteld en mijn verhaal iets mooier gebracht dan het is. Heb ik dat goed gedaan?
Natuurlijk, wij snappen heel goed dat jij niet direct het achterste van je tong laat zien en je graag liever vertelt wat goed gaat en waar je trots op bent. Daarnaast is het soms ook heel moeilijk om aan te geven wat je vroeger allemaal hebt meegemaakt aan iemand die je helemaal niet kent. Soms is het dus nodig om jouw hulpvraag bij te stellen als je meer van jezelf aan ons hebt laat zien. Dit kan gedurende de hele rit van jouw begeleiding. Wij sturen dan ter informatie een bericht in samenspraak met jou naar de gemeente om verwachtingen en hierdoor misschien wel het aantal uren en de beschikking bij te stellen. Let wel dit is informatief, we hebben geen invloed op de uitkomst.

Kan ik ook dagbesteding bij jullie krijgen?
Nee wij bieden geen dagbesteding. Wij begeleiden jou intensief individueel, ook op onze locatie. Wij kunnen je wel helpen met het vinden van dagbesteding.

Wij?
Ja zoals gezegd wij zijn een team, dus naast jouw persoonlijk begeleider kan het zijn dat je een moment hebt dat er extra begeleiders met je bezig zijn. Of dat je persoonlijk begeleider het nodig vindt dat je van een andere begeleider bepaalde vaardigheden bijleert die hij jou niet kan leren. Bij Younger at heart heeft iedere begeleider zo zijn kwaliteiten en skillset. Onze werving en selectie van deelnemer en begeleider maakt ons namelijk succesvol. Zo kan het maar zo zijn dat wij jou soms ook als begeleider inzetten.
Hoezo ik als begeleider?

Wel begeleider, laten we zeggen ervaringsdeskundige. Andere deelnemers kunnen van jou waarschijnlijk ook een hoop leren. Sterker nog jij leert de begeleiders bij Younger at heart ook een hoop: Zijn we gek op, samen zelfredzaam!

Ik heb een WLZ beschikking?
Dat scheelt je een bezoek aan de gemeente. Je kan dan zelf je zorg regelen met een persoonsgebonden budget (pgb). Een bewindvoerder is voor ons dan wel een vereiste. En een keer per jaar gaan we dan met je mee naar het zorgkantoor.

Wlz?
Als jij dan zoals veel van onze deelnemers voldoet aan de bestaande WLZ-toegangscriteria en intensieve 24 uurs begeleiding in de nabijheid nodig hebt (GGZ), heb je toegang tot de Wet langdurige zorg (WLZ), dat scheelt je weer een paar onderzoeken aan jouw keukentafel.

PGB of ZIN?
U kunt bij ons begeleiding inkopen vanuit het Persoons Gebonden Budget (PGB) of vanuit Zorg in Natura (ZIN).

Ik heb nog veel meer vragen.
Jesus, dan moet je ons maar bellen of mailen info@youngeratheart.nl Krijgen we nou echt heel vaak dezelfde vraag dan voegen we de vraag toe aan deze FAQ.