Overlast van jongeren in centrum Twello:

Overlast van jongeren in centrum Twello:

Naar aanleiding van het artikel in de Stentor 18-11-2024
https://www.destentor.nl/voorst/overlast-van-jongeren-in-centrum-twello-ze-bieden-mijn-12-jarige-zoon-een-vape-aan~abadc676/ willen wij u op deze wijze als geïnteresseerden enige verduidelijking inzake de overlast van jongeren in het centrum van Twello geven.

Het is immers inmiddels 18 jaar geleden dat er een artikel over jongerenoverlast in Twello in de media te vinden was. Dit is niet vreemd aangezien wij 18 jaar lang op alle mogelijk manieren aan "community" met de Voorster jeugd hebben gewerkt. Door de intensieve vertrouwensrelatie die wij met ze opgebouwd hebben zijn ze tot op de dag van vandaag goed aanspreekbaar daar waar het even niet zo loopt als het zou moeten lopen.

Van overlast was er daardoor ook weinig tot geen sprake. Werd de groep op straat te groot dan verwezen we door naar ons prachtige jongerencentrum 'het honk".

Helaas die bestaat niet meer en de tijdelijke oplossing hiervoor is voor de jeugd zoals ze zelf aangeven niet bepaald aantrekkelijk!

Wij kennen de jongeren die voornamelijk s’avonds bij de AH staan heel goed. In al die jaren hebben wij van generatie op generatie geïnvesteerd in de relatie met alle kinderen, jongeren en jongvolwassenen alsmede hun ouders. (You know who you are...)

Heel eerlijk kennen wij vrijwel alle jeugd die zich in gemeente Voorst in de openbare ruimte vermaakt. Het idee is dan ook simpel, alles is een hangplek…. Je mag overal staan maar gedraag je! De jeugd snapt dit heel goed en schat onze input m.b.t. de streetsmart do and don'ts op waarde. Er wordt naar ons geluisterd aangezien wij de jeugd omgekeerd 24/7 altijd een luisterend oor bieden.


Helaas is er door het verdwijnen van het jongerencentrum en de huidige “tijdelijke” plek met ontoereikende faciliteiten een kink in de kabel gekomen. Een grote groep jongeren in gemeente Voorst voelt zich door de huidige wethouder en college op geen enkele wijze serieus genomen en werkt nou niet bepaald in ons voordeel. Wij hebben ze uiteindelijk weinig te bieden als er door een gemeente geen gehoor wordt gegeven aan de belevingswereld, de wensen en behoeften van de Voorster jeugd en er niets mee wordt gedaan of wordt gefaciliteerd.

Want wees nou eerlijk er is al jaren bar weinig te beleven voor jeugd in de openbare ruimte. Skateparkje, pumptrack, dirtbaan,... pannakooi?

Nu onder de jongeren bekend is dat wij als organisatie in 2025 het veld ruimen aangezien de gemeente een ander soortig jongerenwerk/ welzijnswerk in wil zetten hebben ze helemaal geen vertrouwen meer in het verbeteren van hun situatie en resulteert nu helaas in een krantenartikel

Investeren is het en blijft het toverwoord in onze relatie met deze jongeren en heeft 18 jaar lang enorm veel opgeleverd. Deze relatie wordt nu abrupt beëindigd (lees hierover meer op https://bestewethouder.nl) en is funest voor het functioneren van de “hang” jeugd op straat / in het jongerencentrum / op school en achter de vele voordeuren waar wij eveneens als begeleiders onze werkzaamheden verrichten.

Jeugd bij de AH is zeker niet nieuw en van alle tijden, iedere generatie vindt zijn of haar plek daar periodiek. Je kan er droog staan en zo simpel is het.

Onderling verkoop van vapes en sigaretten is niet exemplarisch voor bij de AH in Twello! Dit gebeurt overal in het land en geeft ons als jongerenwerkers juist ruimte voor een goed gesprek

Dat is precies ons werk!

“Waarom smoke je zoveel?” “Blowen kan ook wel wat minder” Tot jij moet echt kappen met de shit…! Of nu ben je aan de beurt want jij gaat deze onzin niet aan minderjarige verkopen.

Wij pakken ze aan en ze begrijpen echt wel dat ze van ons op hun flikker krijgen. Wederzijds "respect" noemen we dat en aangezien onze werkwijze simpelweg “for real” is kunnen we dat gesprek prima met ze voeren.

Dit heeft al die jaren gewoon gewerkt en doet het nog steeds. Er is nooit een reden geweest om op te schalen naar andere organisaties. Heel eerlijk als het ons al niet meer zou lukken. Wie dan wel?

Helaas vindt de gemeente dat ze het wiel opnieuw uit moeten vinden en gaan ze voor de laag hangende appels, D.w.z. Jeugd die je makkelijk kan bereiken met een springkussen, sjoelbak of een inspirerende voorlichting over het gebruik van sociale media. Iedere ouder begrijpt dat we daar de jeugd niet mee gaan bereiken en dat er iets anders van ons wordt gevraagd.

Wij kiezen voor het hoog hangende fruit wat nog niet rijp is of “rotte appels” zoals helaas sommige jongeren nog te vaak genoemd worden. Over het algemeen zijn dit de jongeren die niemand fatsoenlijk weet te bereiken maar waar wel iedereen de mond van vol heeft.

Younger at heart lukt dit wel. Hoe? Door je bedrijf zo in te richten dat je jeugd meewerkt aan dat bedrijf en dan bereik je juist alle jeugd!

Dat dit werkt is bevestigd door de rekenkamer die in opdracht van gemeente Voorst onderzoek deed naar jeugd in de gemeente. De rekenkamer concludeerde en pleitte juist voor meer Younger at heart achtige voorziening in de Gemeente Voorst.

Dat wij een hele waardevolle voorziening voor de jeugd zijn en onze werkwijze door de beleidsmakers van de gemeente op waarde geschat moet worden.
Helaas is dit niet gebeurd en staat de jeugd na 18 jaar weer aan de zijlijn.

#TB 2007


Voor de bühne en op papier zal er straks m.b.t. de Voorster jongeren vanuit de Wethouder en zijn ambtenaren een prima verhaal richting de raad en de inwoners van gemeente Voorst gaan.
Echter zal de realiteit er niet om liegen. Hoewel wegkijken en geen aandacht geven blijft net zoals nu ook gewoon een optie.

Wij bereiken jongeren echt!